.

Občine Ptuj

ptujPtuj – zakladnica tisočletij, najstarejše neprekinjeno poseljeno mesto na Slovenskem, vam z veseljem pokaže svoje bogastvo, hkrati pa ponudi številne dobrote – na krožniku in v kozarcu, za oči, ušesa in dušo.....Sprehod po starodavnih ulicah, ogled izjemno bogatih muzejskih zbirk, obisk »ptujskega podzemlja«- najstarejše delujoče vinske kleti , sprehod ob »ptujskem morju« - največjem stalnem jezeru v Sloveniji - ali vožnja po njem... ZA VSAKO STAROST IN ZA VSAK OKUS PTUJ PONUJA TOČNO TISTO, KAR NJEGOVI OBISKOVALI ŽELIJO! Ptujsko Kurentovanje – največji karneval v državi in daleč naokrog konec zime privabi na sto tisoče obiskovalcev, razstava Dobrote slovenskih kmetij v maju na enem mestu zbere 1.400 tradicionalnih jedi, v poletnih mestih romantične ulice, trge in dvorane napolnijo umetniki s celega sveta in oblikujejo tradicionalni kulturni festival, v jeseni – ko mošt dozoreva v vino – pa se po mestu in njegovi okolici zvrsti množica veselih praznovanj vrhunske letine! Turistična destinacija Ptuj - Jeruzalem Ormož – Slovenske Gorice – Haloze vam nudi največ na enem mestu in za en obisk! Vendar bodite pripravljeni – že med prvim obiskom vas bomo prepričali, da nas boste še obiskali...in še večkrat! Vrnimo se kakih 2000 let v preteklost, v čas antičnega Rima. Tedaj je prav tu, kjer danes stojijo Terme Ptuj, vrvelo od dogajanja. Ne samo, da je bila Poetoviona eno največjih mest rimskih provinc, tu se je odločalo tudi o novem cesarju rimskega imperija... Mislite, da je vse to le duh zgodovine, ki naj raje ostane zaprt za muzejskimi zidovi? Po obisku Term Ptuj si boste zagotovo premislili. Stari Rimljani so namreč dobro vedeli, kako razvajati telo in duha - znali so si privoščiti užitke v rimskih kopališčih, ob bogato obloženih mizah in s kupico odličnega vina v roki. Prav ta Uživaški duh antičnega Rima vas bo v Termah Ptuj spremljal na vsakem koraku in vam ponudil tedanje starorimsko razkošje in udobje, vendar dopolnjeno z vsem, kar za prijetno počutje potrebuje sodobni človek.


 

MESTNA OBČINA PTUJ

Območje Ptuja, zidane kronike na križišču cest, ki so povezovale sončno Italijo s prostranstvi Panonske nižine ter alpske doline s širjavami Balkana, beleži skoraj neprekinjeno zgodovino poselitve vse od mlajše kamene dobe do danes. Ob rečnem prehodu jantarne poti je zrasla prometno, strateško in gospodarsko pomembna naselbina, ki je odigrala opazno zgodovinsko vlogo tako na področju politike in uprave kot na področju umetnosti in kulture. Rimska Poetoviona je bila eno največjih in najpomembnejših mest rimskih provinc. Med 9. in 16. stoletjem je Ptuj dobil značilno veduto v podobi trikotnika med mogočnim ptujskim gradom, dominikanskim samostanom na zahodnem in minoritskim na vzhodnem koncu mesta. Ves osrednji del Ptuja je spomeniško zavarovan. Zgodbe Zakladnice tisočletij pripovedujejo vsaka zgradba in spomenik v mestu, bogate muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, na mestu najdbe ohranjena rimska peč in III. mitrej, ena najlepših knjižnic v Evropi, cerkve in samostani, obokane vinske kleti, med katerimi je osrednja najstarejša še delujoča v državi, in mogočna Drava, ki tisočletja mesto varuje in ga povezuje z bližnjimi in daljnimi kraji.

Seveda pa mesto ni otok sredi praznine. O tesni povezanosti mesta s kmečkim zaledjem nekdaj in danes med drugim priča izjemno bogata etnološka dediščina, predvsem tradicija povezana z maskami. Kurentovanje na Ptuju je ena najpomembnejših tradicionalnih prireditev v Sloveniji in srednji Evropi. V maju se na Ptuju vsako leto odvija največji kulinarični festival na Slovenskem - razstava Dobrote slovenskih kmetij, Festival narodno zabavne glasbe pa že več kot 40 let vabi ljubitelje domačih viž v avgustu. Živahno mednarodno umetniško okolje poleti ustvarja Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays, Festival Arsana pa prinaša raznovrstne glasbene užitke. Ljubitelji literature in vina pridejo na svoj račun v drugi polovici avgusta, ko mesto zaživi v Dnevih poezije in vina.

Poletno dogajanje še dodatno razgibajo tradicionalne Rimske igre, ki postajajo osrednja poletna množična zabavna prireditev. Balonarski praznik, cela vrsta športnih in zabavnih prireditev na Ranci ob Ptujskem morju in prireditve Kluba ptujskih študentov in drugih organizatorjev, poletje na Ptuju spremenijo v poletje doživetij za vsak okus in vsako starost.

Jesenske mesece v mestu z najstarejšo delujočo vinsko kletjo na Slovenskem zaznamuje trgatev – mladike najstarejše trte na ptujskem gradu, v mestnem in okoliških vinogradih. Zaključek veselih jesenskih opravil v času martinovanja pa se že navezuje na pustni čas v naslednjem letu. Izbran je novi princ karnevala in kolo nepozabnih doživetij se zavrti v novi krog.

V letu 2012 Ptuj sodeluje kot partnersko mesto Evropske prestolnice kulture in znova potrjuje svoje bogastvo tradicije in impozantne preteklosti, ki usmerja njegovo sedanjost ter razvija nove dimenzije za prihodnost mesta in njegovih prebivalcev. Ptujčani živimo v svojevrstnem kulturnem nadstandardu, naše življenjsko okolje preveva duh in dediščina tisočletij, vse to pa z veseljem in gostoljubno delimo z vsemi, ki prihajate odkrivat, uživat in začutit bogastvo lepot in dobrot starodavnega mesta ob Dravi.

Blagodejno delovanje vode, masaž, toplega zraka, sončnih žarkov, aromatičnih olj in soli... so odkrili že tisočletja pred nami. Danes pa z znanjem, izkušnjami in iskrenim veseljem naše goste razvajamo na »stare« in nove načine v termah, hotelih in salonih dobrega počutja. Udobne postelje v okusno opremljenih zasebnih sobah in apartmajih (ali celo v vinskih sodih), vzorno urejen kamp ter bogata ponudba na obrobju mesta zadovoljijo pričakovanja vsakega gosta.

Da si okrepite telo in duha, vas povabimo na igrišče za golf, od koder se odpirajo prelepi pogledi na Ptuj ter griče Haloz in Slovenskih goric. Na »konjskem hrbtu« ali kolesu se podajte okoli Ptujskega jezera, Ptujskega morja, kot mu domačini ljubkovalno rečemo, ki s svojo velikostjo preseneti vsakega obiskovalca, ptičje petje iz ornitološkega parka Šturmovci pa doni v ušesih še dolgo potem.

Bolj zahtevni se boste podali v zelene Haloze, morda proti znameniti baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori, in sončne Slovenske Gorice, za lagodno raziskovanje pa so idealne »prijazno ravne« poti Ptujskega in Dravskega polja, ob Dravi celo vse do Ormoža in Središča. Željnim izzivov ponudimo polet z letalom ali balonom, na trdna tla se lahko vrnete tudi s skokom v tandemu s padalom. Na Ptujskem morju vas čakajo jadrnice, kajaki in kanuji, deskanje in edini wake park daleč naokrog. Prijetno utrujene od vsega lepega vas po Ptujskem jezeru popelje turistična ladja, po Ptuju, Ormožu, Makolah in Poljčanah pa turistični vlakec. Najlepši zaključek doživetij polnega dne pa je romantična vožnja s kočijo na grajski hrib ali med vinograde Mestnega vrha!

Prelepi pogledi božajo oči in dušo ne glede na izbrani način, vaše moči pa povrnejo tradicionalne in sodobne dobrote, ki jih posebej za vas z ljubeznijo pripravijo naši kuharski mojstri, brbončice pa do konca razvadijo slastna vrhunska vina iz Ptujske in drugih priznanih kleti! V slastnih dobrotah, kot je sočen, hrustljavo zapečen piščanec po ptujsko, lahko uživate na srednjeveški način v kateri od priznanih ptujskih gostiln ali v mogočni grajski kleti, nič manj pa vas ne bodo navdušile moderne jedi, ki sledijo vsem sodobnim kulinaričnim trendom. Ob pogledu na najlepše podobe Ptuja vsak grižljaj in vsak požirek pripovedujeta novo zgodbo iz zakladnice tisočletij.

View the embedded image gallery online at:
http://www.visitptuj.eu/fr/obcine-ptuj#sigProGalleria3db115c9fd

Več informacij na: www.ptuj.si


 

OBČINA DORNAVA

Občina Dornava leži na Ptujskem polju, naselja onstran reke Pesnice pa se nahajajo na pobočjih slovenjegoriških gričev. Prebivalci se ukvarjajo s kmetijstvom, razvita pa sta tudi podjetništvo in obrt.

Največja znamenitost v občini je dvorec Dornava, znan kot najlepši baročni ravninski dvorec na Slovenskem. Mogočno poslopje, katerega začetki segajo že v srednji vek, je vidno že kilometre daleč, šele bližnji ogled pa da pravi vtis nekdanjega baročnega blagostanja. Ta se še okrepi ob sprehodu po ohranjenem delu grajskega parka, ki je nekoč segal vse do Pesnice. V slavnostni dvorani, znani po čudovitih slikarijah in bogatih štukaturah, ter na grajskem dvorišču se odvijajo koncerti in druge prireditve. Tudi cerkvi Svete Doroteje v Dornavi in Marijinega obiskanja na Polenšaku, od koder je nepozaben pogled po bližnji in daljni okolici, sta pomemben del stavbne dediščine. Zobu časa so prizadevni občani pred nedavnim iztrgali še spomenik tradicionalne kmečke arhitekture in javnosti odprli Čušekovo domačijo v neposredni bližini dvorca. Samo nekaj metrov oddaljena je prodajalna, kjer so v ponudbi izdelki varovancev Zavoda dr. Marijana Bortšnarja, ki je ob osnovni šoli in kar dveh zasebnih glasbenih šolah največja vzgojno-izobraževalna ustanova v občini. Med izdelki se najdejo tako različni uporabni kot okrasni predmeti, primerni tudi kot spominki. Ob spomenikih preteklosti pa je Dornava danes moderen, lepo urejen kraj, ki se ponaša z vso sodobno infrastrukturo.

Območje je bilo v preteklosti imenovano Lükarija, saj je predvsem na začetku prejšnjega stoletja tukaj cvetela pridelava čebule, po domače luka, ki so jo prodajali blizu in daleč, celo na Dunaj. Aromatična čebula intenzivne rdeče barve je postala zaščitni znak območja in  splošno znana kot »ptujska rdeča čebula« z zaščitenim geografskim poreklom. Njej posvečen je Lükarski praznik v avgustu, ki ga zadnja leta obišče na tisoče obiskovalcev, željnih spoznavanja in ohranjanja tradicije.

Prizadevni člani mnogih društev v občini tradicionalno prirejajo še številne druge izjemno zanimive in obiskane prireditve, kot so: v juliju Praznik žetve ter razstava kruha in pogač na Polenšaku in Gobarski praznik v Žamencih, v pustnem času pa Fašenk po dornavsko, kjer se ob osrednjih pustnih skupinah dornavskih ciganov in oračev predstavijo tudi pustne skupine od drugod. Med Dornavčani je vedno veselo!

View the embedded image gallery online at:
http://www.visitptuj.eu/fr/obcine-ptuj#sigProGalleria4a4192983c

Več informacij na: www.dornava.si


 

OBČINA GORIŠNICA

Občina Gorišnica se razteza med Ptujskim poljem in gričevnatim svetom Slovenskih goric. Središče občine je kraj Gorišnica, moderno gručasto naselje ob magistralni cesti čez Ptujsko polje, na pol poti med Ptujem in Ormožem. Ti kraji so imeli pomembno prometno lego že v prazgodovini, saj so cesto, ki je vodila vzdolž dravske terase od Ptuja do Formina in nato čez Dravo, zelo verjetno uporabljali že Kelti. V preteklosti se je po zavetnici farne cerkve, katere osnove segajo še v srednji vek, tudi kraj imenoval Sveta Marjeta. Na »stare« čase v Gorišnici opozarja izjemen spomenik tradicionalnega stavbarstva – Dominkova domačija. Več kot 300 let stara značilna panonska hiša z vso opremo zadnje lastnice, ki je urejena kot muzej na prostem, je pravi magnet za obiskovalce vseh starosti. Med zanimivostmi je na krajevnem pokopališču še skulptura oziroma spomenik iz 282 litoželeznih nagrobnih križev avtorja Franca Tobiasa. Monumentalno delo opozarja na tradicijo, ki je v teh krajih že skoraj pozabljena, hkrati pa s premišljeno idejo zavrženim umetninam daje novo vsebino.

Številne ceste in železniška proga skupaj s športnim letališčem v Moškanjcih, od koder se lahko podate na panoramski polet ali skočite v tandemu s padalom, omogočajo dobro povezanost vasi v občini in lahko dostopnost območja. V vaseh občine Gorišnica se vedno kaj zanimivega dogaja - veliko občanov je aktivnih v mnogih društvih, vsako leto pa Športna zveza Gorišnica ob sodelovanju z vaškim odborom in prostovoljnim gasilskim društvom Moškanjci organizira veliko prireditev Vaška olimpijada, na kateri sodeluje preko 600 športnikov iz vseh vasi Občine Gorišnica. Rokometaši, judoisti, letalci in padalci ter številni drugi športniki so ime Gorišnice ponesli v svet.

Ob vsem videnem in doživetem pa boste obiskovalci v občini Gorišnica deležni tudi iskrenega gostoljubja – izvrstne domače dobrote, med katerimi ne manjka omamno dišečega v kmečki pekarni pečenega kruha in na okoliških poljih pridelane zelenjave ter vrhunsko vino z bližnjih gričev vas bodo očarali.

View the embedded image gallery online at:
http://www.visitptuj.eu/fr/obcine-ptuj#sigProGalleriab300af203a

Več informacij na: www.gorisnica.eu


 

OBČINA HAJDINA

Le za dober sprehod od Ptuja je do Hajdine. Središče občine, ki združuje 7 velikih vasi na desnem bregu Drave, je na Zgornji Hajdini.

Zgodovina Hajdine je neločljivo povezana s Ptujem in enako bogata – od prazgodovinskih najdb, ostalin mogočne Petovione, katere začetki so bili ravno na tem območju in o čemer še priča na mestu najdbe ohranjeni I. mitrej (bogu Mitri posvečeno svetišče iz sredine 2. stoletja, ki je kulturnozgodovinski spomenik svetovnega pomena) do srednjega in novega veka. Na slednja opozarja impozantna cerkev svetega Martina. Sedanjo stransko kapelo, ki je šest stoletij nazaj bila zgrajena kot prezbiterij takratne gotske cerkve, krasi šest kapitelov, ki so izklesani v obliki fantastičnih glav s človeškimi in živalskimi značilnostmi. Tovrstne podobe so bile v srednjeevropski arhitekturni plastiki pogoste, vendar le redko zasledimo tako plastično modelirane in z obilo kiparske domišljije zasnovane kakor prav na Hajdini. Sedanja mogočna cerkvena stavba je bila zgrajena konec 19. stoletja, v začetku 21. stoletja pa je popolno prenovo doživelo občinsko središče. Temu poseben pečat daje umetnina akademskega kiparja in častnega občana Viktorja Gojkoviča.

Po hajdinskih vaseh lahko obiskovalec najde veliko zanimivega – lepo urejena vaška jedra, kapele in križe, športne parke in igrišča ter naravna območja - po enem od njih, imenovanem Berl, sta speljani tudi pohodna in učna pot. Še bolj kot petje vodomca v Berlu pa privablja vesela govorica Hajdinčanov. Ti so bili vedno znani kot samozavestni, podjetni in odločni ljudje, ki jih je zanimalo vse , kar je bilo novo. Tudi zato ima šolska dejavnost na Hajdini zavidljivo 300-letno tradicijo. Posebej pa je domačine vedno veselilo druženje, kar se kaže v aktivnem delovanju kar 36-ih društev, čeprav ima občina samo 3600 prebivalcev, in številnih prireditvah, ki jih le-ta organizirajo. Če hočete doživeti nekaj veselega, poskusiti nekaj dobrega, spoznati tradicijo in sedanjost obenem, poglejte v koledar prireditev občine Hajdina. Da ob vsem ne boste ostali brez slastne domače hrane, prijazne gostoljubnosti in udobne postelje, bodo poskrbeli številni cenjeni gostinci.Pomembne prometne povezave, ki so potekale čez območje občine Hajdina, so skozi stoletja spodbujale tudi gostinsko dejavnost. Dolga tradicija je danes jamstvo za kvaliteto.

View the embedded image gallery online at:
http://www.visitptuj.eu/fr/obcine-ptuj#sigProGalleriad17be178be

Več informacij na: www.hajdina.si


 

OBČINA MARKOVCI

Občina Markovci obsega devet naselij na ravnini spodnjega Ptujskega polja, na levem bregu reke Drave. Kraj Markovci, kasneje priljubljeno imenovan tudi Sveti Marko niže Ptuja, se prvič omenja že leta 1215. Rodovitna prst in klimatski pogoji dajejo dobro osnovo za kmetijstvo, zato so tukaj ljudje od nekdaj živeli od poljedelstva in živinoreje, danes pa se izključno s kmetijstvom preživlja dokaj majhen odstotek prebivalcev občine. V sodobnem času je podobo občine preoblikovalo Ptujsko jezero s kanalom Drave, velike spremembe pa je doživelo tudi tako občinsko središče v Markovcih, ki sedaj kaže podobo živahnega sodobnega središča z vso, za občane in obiskovalce, potrebno ponudbo, kot vasi, ki so daleč naokrog znane po urejenosti. Občani pa so znani po tem, da se radi družijo, aktivno sodelujejo v različnih društvih in skrbijo za družabno življenje na vaseh ter zgledno ohranjajo in oživljajo bogato etnološko dediščino. Folklorno društvo Markovci je bilo pred popularizacijo folklore steber ohranjanja običajev v celotni Sloveniji. Posebno skrb v občini Markovci posvečajo ohranjanju pustnih običajev, zato te kraje imenujejo tudi Korantova dežela. Markovske kopjaše in značilne pustne like: korante, zlodeja, orače, pokače, piceke, ruso, medveda lahko srečate na tradicionalnem Markovskem fašenku, ki se tradicionalno odvija na pustno soboto, vesela druženja ob nastopih izvirnih in številčnih skupin s tudi več kot 100 udeleženci pa si po vaseh sledijo še vse do pokopa pusta. Ob tem domačini, kot nekoč, vabijo na svoja dvorišča in ponujajo hrano in pijačo - na veliko čudenje obiskovalcev nad tako pristno gostoljubnostjo. Enako gostoljubnost pa Markovčani pokažejo tudi ob številnih drugih prireditvah, s katerimi v vedno hitreje minevajoči sedanjosti ohranjajo izročilo prednikov. Gostoljubje v najširšem pomenu pa se pokaže v sprejemu gostov – ti obiska v občini Markovci zlepa ne pozabijo.

View the embedded image gallery online at:
http://www.visitptuj.eu/fr/obcine-ptuj#sigProGalleria642822849d

Več informacij na: www.markovci.si


Foto: arhiv RDO, avtor: Ciril Ambrož

Vous êtes ici : Domov Communities

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.