Haloze | nazaj k naravi

haloze

Colles ali Halonga – sploh ni pomembno, katero izmed obeh imen je dalo ime današnjim Halozam. Obe namreč pomenita gričevnat svet, po katerem so že vsaj pred dvema tisočletjema na prisojnih legah sadili vinsko trto. Značilne podobe haloških goric še danes dopolnjuje neokrnjena narava, ki daje krajem prvobitni ritem, Haložanom pa samosvoj značaj, še posebej trdno navezan na domače kraje.

Na prav poseben način pa te kraje predstavijo številne legende, zaradi katerih so skrivnostne Haloze izjemen izziv za raziskovalce vseh starosti: od legende o vitezu Parzivalu do čudežev Marije Zavetnice na Ptujski Gori, od resničnih zgodb iz zgodovine samostana v Studenicah do  grajskih skrivnosti srednjeveškega Borla in razkošja baročnega Štatenberga, pa »haloško Brezje« in orači z Okiča ali Podlehnika, turška babica, čarovnice z Donačke gore... Haloze hranijo toliko zgodb, da se jih še prešteti ne da! Od ene do druge vodijo naravne poti po neokrnjenih gozdovih, skozi sadovnjake, čez izvire, v podzemno jamo Belojačo, ob slikovitih vinogradih, iz katerih se vse leto sliši posebej melodična haloška pesem, samo od sredine poletja do pozne jeseni pa vesela pesem klopotcev, ki v deželo prinaša veselo pričakovanje.

Ne glede na letni čas bo spoznavanje Haloz popolno zgolj ob slastnih domačih jedeh, ob dobrotah, kot so haloška bunka, haloška gibanica, gerpa in mnoge druge, ki jih znajo pripraviti na turističnih kmetijah in v gostilnah. Če jih pospremi vrhunsko vino iz katere od številnih vinskih kleti ali lično urejenih vinotek, bo vtis popoln.

Zato vas vabimo v HALOZE – NAZAJ K NARAVI! V naravi se svet še vedno vrti v pravo smer.

Nahajate se: Domov Haloze

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.