Partnerji projekta

PTUJSKO MORJE – Ptujsko jezero

ptujsko_morje

PTUJSKO MORJE – Ptujsko jezero
K jezeru
2250 Ptuj

T: +386 (0)2 771 10 35 | GSM: +386 (0)41 791 005

www.ptujsko-morje.si | info@ptujsko-morje.si | emil.mesaric@hotmail.com

 

RADIAL PTUJ d.o.o. ,Rogozniška cesta 30, 2250 PTUJ
T: 00386 (0)2 7806780, F: 00386 (0)2 7806781

DELOVNI ČAS:

Ranca Bar

Zimska sezona  - november, december, januar, februar  9.00 – 17.00
Letna sezona – marec – oktober 
nedelja – četrtek 8.00 – 23.00
petek, sobota  08.00 – 02.00

Marina Ranca

1.maj do 30. september, vsak dan od 8.00 – 19.00

 

Ptujsko jezero je pravo morje na kopnem. Nastalo je z zajezitvijo reke Drave pod Ptujem in služi kot akumulacija za hidroelektrarno Formin. Ptujsko jezero je s 420  hektari največje slovensko stalno jezero. Dolgo je 7,3 km, v najširšem delu je široko 1,2 km in globoko  do 12 m . Ob jezeru se nahaja ostanek obrečne pokrajine, ki je od leta 1979 zavarovano območje Krajinskega parka Šturmovci. Tu domuje več kot 230 vrst ptic, med njimi zelo ogrožene vrste, ki so vezane na rečno dinamiko Drave in Dravinje. Pticam nudita prostor za gnezdišče tudi dva otoka na jezeru, ki je sicer dom  redkih in zaščitenih vrst ptic,  kot so kormoran, navadna čigra, rečni galeb in druge.

Ob Ptujskem jezeru se nahaja marina Ranca - prva in edina marina na kopnem v Sloveniji. Nudi 60 stalnih privezov za jadrnice in druga plovila z ugrezom do 1,3  metra. Med plovno sezono – od 1. maja do 30. septembra – je obiskovalcem  na voljo  panoramska plovba s turistično ladjo Čigra, ki sprejme 22 potnikov. Med plovbo vsak dan ob 17. uri, ob nedeljah pa ob 15., 17. in 19. uri lahko občudujete čudovit razgled na staro mestno jedro Ptuja in okolico. Vstopne postaje so v marini, pri Gostilni Ribič in v Termah, od  julija dalje tudi v Zabovcih. Ladjo je izven rednega urnika panoramskih voženj možno tudi najeti.

Za okrepčilo skrbijo v Ranca baru v marini, kjer nudijo različne tople in hladne napitke, koktajle, prigrizke in sladoled. Za športne navdušence je v neposredni bližini igrišče z mivko za odbojko, rokomet ali nogomet, kjer vsako leto poleti organizirajo Beach-Master - največji mednarodni turnir v odbojki na mivki v Sloveniji. Na in ob Ptujskem jezeru potekajo najrazličnejše zanimive prireditve: državno prvenstvo v kajaku, prireditev Rancarija, jadralna regata Jadro Rance in mnoge druge v sklopu Poletje na Ptujskem morju. Vsak dan pa se vam ponuja cela vrsta možnosti rekreacije na vodi ali na kopnem: smučanje na vodi, za kar je sedaj na razpolago tudi vlečnica (zaradi velikega zanimanja je priporočena predhodna rezervacija mesta po telefonu), deskanje, jadranje, kajtanje, vožnja s kanuji, kajaki, pedalini, rancami in motornimi čolni, ribolov, odbojka na mivki, okrog jezera vodi sprehajalna pot, ki omogoča tudi kolesarjenje... Navdušenim jadralcem po predhodnem dogovoru omogočajo dnevni ali poldnevni najem dveh jadrnic J-24 (7,24 m), po želji tudi s skiperjem oziroma izkušenim jadralcem. Tisti manj avanturistični lahko najamete tudi gumijasti čoln s pogonom na zunanji motor ali pa veselo zavrtite pedale pedalina. Pri Brodarskem društvu Ranca Ptuj si je mogoče izposoditi še kanu ali kajak in odveslati do ptujskih Term. Če želite, da voda odnese ves nakopičen stres in napore delovnega tedna,  je daljši spust po stari strugi Drave v prava izbira in primerna rekreacija za posameznike, družine in skupine. Zagotovijo vam tudi prevoz oseb in vse potrebne opreme do izhodiščnega  mesta.

Ne glede na izbiro, vas bo Ptujsko morje navdušilo – v vseh letnih časih in ob vseh urah dneva. Za romantike pa posebej priporočamo doživetje sončnega zahoda, ki je ob Ptujskem morju nekaj res posebnega.


Dodatne informacije

Prebrano 57046 krat
Nahajate se: Domov Partnerji Partnerji Ptuj Hiša usnarjenja Jerneja , Šilak

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.