Partnerji projekta

Oljarna Središče ob Dravi

Oljarna Jeruzalem ormož smehljaj narave

Jeruzalem Ormož SAT d.d., PC Oljarna Središče ob Dravi
Ljutomerska cesta 4

2277 Središče ob Dravi

T: +386 (0)2 713 48 52 | GSM: +386 (0)51 316 323 | +386 (0)31 728 008 

www.oljarna-sredisce.si | oljarna.sredisce@siol.net

 

Odpiralni čas: 

ponedeljek- petek:  od  7.00 do  15.30

sobota:  od 7. 00 do 12.00

Tik ob hrvaški meji, v Središču ob Dravi, omamno diši po tradiciji. Ta je pričakovana glede na  častitljivo zgodovino kraja, predvsem pa v oljarni, ki že več kot stoletje predeluje bučnice v bučno olje. Prvi lastnik oljarne je bil takratni središki veleposestnik Vargazon, pozneje pa Kmetijski kombinat Ormož. Sedanji lastnik Jeruzalem Ormož SAT d.d., jo je odkupil leta 1993.

Zapisi v središki kroniki pričajo, da so Središčani tukaj gojili »tikve« od nekdaj in da so ženske pozimi pridno luščile bučna semena. Zanimivo je, da se postopek proizvodnje bučnega olja skozi stoletje skorajda ni spremenil. Drobne, a dragocene skrivnosti, od katerih je odvisen pravi okus olja, so oljarji prenašali iz roda v rod. Buče ali »tikve«  tako še danes vabijo v Središče ob Dravi skozi vse leto, posebej pa drugo soboto v septembru, ko se v okviru »praznika buč« zvrstijo predstavitev proizvodnje bučnega olja, razstava buč, pestra kulinarična razstava, degustacije številnih jedi iz buč, bučnih semen, bučnega oplodja in bučnega olja, tekmovanje v kuhanju bučnega golaža in različnih spretnostnih igrah. Oljarna je s praznikom neločljivo povezana.

Oljarna v Središču danes razen dišečega olja, brez katerega si v tem delu Slovenije ne predstavljamo okusne solate, obiskovalcem ponuja izjemno zanimivo predstavitev zgodovine predelovanja bučnic, razkažejo vam proizvodnjo, seveda pa v pokušino ponudijo tudi bučno olje, ter različne jedi, s katerimi se bučno olje in bučnice združijo v slastne specialitete.  Omamno dišeči namazi po številnih receptih, sočno pecivo in tradicionalni ter sodobni prigrizki vedno presenetijo in navdušijo tudi tiste, ki pred tem niso bili ljubitelji bučnic in bučnega olja. Tudi na prvi pogled nezdružljivo se dokaže kot prepričljiva kombinacija, ko očara in vzbuja željo po več...Zato vas gostitelji oskrbijo s knjižico receptov - da boste lahko marsikatero slastno jed poskusili pripraviti sami. Bučno olje je vsestransko živilo visoke vrednosti z  zdravilnimi lastnostmi in se uporablja celo v kozmetiki. Najbolj poznani so blagodejni učinki farmacevtskih pripravkov iz bučnih semen pri težavah z mehurjem in prostato, brez stranskih učinkov in medsebojnega vpliva pri sočasni uporabi drugih zdravil.

Ob obisku Oljarne Središče ob Dravi zavijte še v njihovo prodajalno, kjer se boste založili s dišečimi, okusnimi in zdravilnimi »spominki«.  Ponujajo vam bučno olje, bučna mešana olja,  pražene in sušene bučnice kar petih različnih okusov, sončnično olje, krmne mešanice, surovine, moke in mlevske izdelke, kaše in bogat darilni program.

Jeruzalem Ormož SAT d.d.

 


Dodatne informacije

Prebrano 33342 krat

Medijska vsebina

Nahajate se: Domov Partnerji Partnerji Ptuj Hiša usnarjenja Jerneja , Šilak

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.