Partnerji projekta

Hiša usnarjenja Jerneja , Šilak

ŠilakHIŠA USNJARJA JERNEJA , ŠILAK    
Oddaja sob Vladimir Šilak s.p.
Dravska ulica 13
2250 Ptuj

T: +386 (0)2 787 74 47 | T: +386 (0)2 787 74 48 | GSM: +386 (0)31 597 361

 www.rooms-silak.com | info@rooms-silak.com

DELOVNI ČAS:  
Vse dni v letu, prihod od 14.00 dalje, odhod do 10.00    

Vabimo vas, da v času vašega obiska na Ptuju svoj začasni dom najdete pri družini Šilak. Njihova  hiša – Hiša usnjarja Jerneja, se nahaja v današnji Dravski ulici, ki predstavlja najstarejši predel mesta.  V tem predelu, ki se v pisnih virih že leta 1291 omenja kot »vicus cerdonim« (rokodelska četrt),  kasneje pa kot svinjski trg in usnjarska ulica, so stale usnjarske in strojarske hiše, o čemer še pričajo v kamen vklesani strojarski znaki nad portali nekaterih hiš, bližino Drave pa so s pridom izkoristili tudi mesarji. Vsi ti so v mestu predstavljali pomemben del prebivalstva in mu zagotavljali sloves in blagostanje. V mestnem statutu iz leta 1513 je navedeno, da je usnjar Jernej mestu  moral plačati tri denarje dajatev na leto. Skozi stoletja so lastniki hišo obnavljali – zaradi želja ali potreb ali zaradi nuje, ko so mesto prizadeli požari in druge nesreče. Na obnovljeno hišo je bil zagotovo ponosen tudi Georg Khramperger, ki je – kakor vidimo še danes - dal svoje ime vklesati nad glavni hišni vhod daljnega leta 1690.


Starodavna lepotica v Dravski ulici 13, ki je zaščitena kot kulturni spomenik, je danes spet povsem obnovljena, vendar Šilakovi svojega imena niso dali vklesati  nad hišni vhod. Njihovo ljubezen do hiše lahko začutite drugače - takoj za mogočnimi hišnimi vrati, kjer vas pričaka povsem drugi svet. Skozi čudovito dvorišče, kjer je tudi ob poletni vročini prijetno posedeti, boste prispeli do okusno opremljenih sob, ki vam bodo v času vašega bivanja nudile vse udobje, ki ga pričakujete. Originalno leseno tramovje vas bo spominjalo, da vaš trenutni dom v svojem zidovju skriva spomine, iz katerih bi se dali napisati romani. Prav posebno zgodbo pa pripovedujejo mogočni oboki v zajtrkovalnici - ta se v kasnejših urah po želji spremeni v družabni prostor in vinoteko, kjer vam bodo gostitelji z veseljem pripovedovali o hiši, mestu in njegovi okolici in dali celo vrsto idej za nepozabna doživetja. Do mestnega središča ali ptujskega gradu je le nekaj korakov, še bližje je sprehajališče ob Dravi, na kopanje in razvajanje v Termah se lahko odpravite kar peš, gostitelji pa vam bodo priskrbeli vstopnice po posebej ugodni ceni. Če se boste odločili za najem apartmaja, vam bo na razpolago vse za pripravo obroka po vaši želji. Še bolj pa vam priporočamo, da sedete za lepo pogrnjeno mizo v Gostilni Ribič ali kateri od drugih ptujskih gostiln in se pustite razvajati. En obisk bo premalo!


Dodatne informacije

Prebrano 34329 krat
Nahajate se: Domov Partnerji Partnerji Jeruzalem Ormož Jeruzalem Gostišče Vinski hram

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.