.

Mednarodni simpozij pripovedovanja

   Mednarodni simpozij pripovedovanja
DOMOV | PTUJ, SLOVENIJA 14.7. - 21.7.2013

PARZIVAL - mednarodni simpozij pripovedovanja

PTUJ, SLOVENIJA 14.7. - 21.7.2013

Ep o Parzivalu, kralju svetega grala je najlepši evropski ep v svetovnem merilu in velikega pomena za vse človeštvo.

Pripovedovanje zgodb je od vedno bilo vračanje h koreninam, k nam samim in duhovnemu vodnjaku življenja.

Zgodbo Parzivala bomo pripovedovali sedem dni v treh jezikih na več lokacijah v mestu.

Zakaj prav v Sloveniji?

Ker Slovenija nosi srce mita bolj,
kot katerikoli drugi kraj na svetu.parzivalPARZIVAL

Parzival je mladenič plemenite krvi, odrasel v gozdu z ovdovelo mamo stran od ljudi in zato neveden o življenju tam zunaj. V nerodnih oblačilih norčka odide v svet in na poti zvesto uboga navodila mame in učitelja v želji, da bi postal vitez, a povzroči ničkoliko trpljenja. Ko prispe na grad svetega Grala, zgreši namen in ne postavi ključnega vprašanja bolnemu Kralju Ribiču Anfortasu o vzroku njegovih bolečin. Njegovo sočutje bi odrešilo vse kraljestvo in postal bi naslednik Grala. Po dolgi odisejadi in duhovnih očiščenjih se lahko na grad k Anfortasu vrne in postane gralov kralj.

Wolfram von Eschenbach je ustvaril visoki srednjeveški ep Parzival v 24 600 verzih v prvi polovici 13.stoletja in je poleg Božanske komedije najpomembnejše literarno delo tistega časa.

Wolframov ep Parzival predstavlja plemenite cilje v družbi, ki zmore imeti ideale in hkrati ni sentimentalna, niti religiozna ali dogmatična. Besedilo vsebuje mnogo humorja in pustolovskega duha, sijajne opise dvornega življenja, tako kot resna in globoka premišljevanja o pomenu človeškega bivanja.

 


PRIPOVEDOVANJE

Pripovedovanje je ljudem vedno pomenilo obračanje k njim samim za  vzdrževanje medsebojnega stika, za debato o življenju, o prihodnosti,  za katero so bile zgodbe pravi navdih, poln srca in upanj. To je bistvo našega simpozija. Pridite v prostor, kjer bodo ekrani ugasnjeni, kjer so vsi ljudje dobrodošli, učitelji, mladi in starejši, vsi, ki skrbite za druge, da boste prisluhnili trubadurjem in pripovedovalcem zgodb. Pridite in pripovedujte, pojte, da se bomo imeli dobro eden z drugim.  Naj bo mit svetega grala bistvo našega srečanja, ko bomo delili to izjemno zgodbo Parzivala in vzemite si čas za premislek o vplivu čara besede in zdravilnih sil, ki žarijo skozi aktivno poslušanje in navdihujoče pripovedovanje. Srečevali se bomo tako v gledališču in gostilni, kot v naravi in na gradu. Pridite in se počutite dobrodošli na tem edinstvenem simpoziju Parzivala.

Zgodbo o Parzivalu bomo pripovedovali dnevno v treh jezikih v angleščini, nemščini in slovenščini. Na voljo bodo delavnice za razvijanje veščin pripovedovanja, govora, gibanja, igranje na harfo vključno z globljim razumevanjem zgodbe in možnostih, kako delati s temo Parzivala v izobraževalnem procesu in še mnogo drugega...

 

 

 

Prijavnica na simpozij

Kliknite tukaj za e-prijavo 
Prenos prijavnice

Informacijski kotiček

ORGANIZATOR:
PAJN, Zavod za sonaravno bivanje, zanj: Ljoba Jenče
Ljoba.jence@guest.arnes.si
M: +386 41 430 224
www.parzivalslovenia.eu

 

KONTAKT:
ZRS BISTRA Ptuj
Tanja Srečkovič
Tanja.sreckovic@bistra.si
T: +386 (0)2 748 02 64

 

Dnevne vstopnice za posamezne prireditve bodo na voljo pri:
TIC PTUJ, Slovenski trg 5, Ptuj, T: +386 (0)2 779 60 11
CENTER DESTINACIJE, Pot v Toplice 9, 2250 Ptuj, T: +386 (0)2 778 87 80

Nahajate se: Domov Parzival

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.