.

Mednarodni simpozij pripovedovanja

   Mednarodni simpozij pripovedovanja
DOMOV | PTUJ, SLOVENIJA 14.7. - 21.7.2013

Zakaj v Sloveniji?

Prav na tleh današnje Slovenije, deželi med gralovim Vzhodom in viteškim Zahodom v srcu tedanje razdrobljene Evrope so bili pred 800 leti zreli kulturno-zgodovinski pogoji za novo snovanje celovitega epa o svetem gralu, o katerem so prepevali že drugi pesniki (Chretien de Troyes idr), a ga je tu Wolfram von Eschenbach nadgradil v 16 knjig dolgo epsko zgodbo z izjemno lepoto jezika, duhovno močjo in neverjetno natačno zunanjo in notranjo strukturo, kjer poje o poti človekove preobrazbe od naivne mladosti preko dvoma v univerzalnega človeka. Kraji na slovenskem, ki so v njem navedeni, so še danes prepoznavni (Hajdina, Rogatec, Celje, potok Grajena na Ptuju).

 

Slovenija leži v srcu Evrope na stičišču 4 kulturnih tokov med vzhodom in zahodom, severom in jugom. S svojimi 2 mio prebivalci sodi med mlajše članice EU skupnosti. Današnja Republika Slovenija je rojena 25.6.1991. Uradni jezik je slovenski, uporabljamo dvojino, zabeleženih pa je 50 različnih govorov znotraj sedmih narečnih skupin. V narodnem arhivu je več kot 15 000 ljudskih pesmi, kar priča o naši starodavnosti. Slovenci še vedno pojemo spontano večglasno. Prvi simpozij pripovedovanja se je zgodil l. 1994 na Kozjaku. Izročilo se vrača k otrokom.


Ptuj sodi med slovenska najstarejša mesta. Srce Poetovione /ant., ki se s svojim gričem in gradom dolga stoletja ogleduje v gladini reke Drave, nosi v svojem spominu raznolike sledi človekovega bivanja. Od kamene dobe, Keltov, do rimskega imperija z mitreji, Atile in Hunov, naselitve Slovanov do oblikovanja slovenske države. V srednjem veku je bilo tod živahno viteško življenje, ki ga je Wolfram von Eschenbach (ok.1170-1220) ovekovečil v svojem epu Parzival.S svojimi namestitvenimi kapacitetami tako v mestu, v Termah, kot v bližnji okolici je Ptuj dobra izbira, bogata destinacija, polna zgodb.

Dobrodošli!

Informacijski kotiček

ORGANIZATOR:
PAJN, Zavod za sonaravno bivanje, zanj: Ljoba Jenče
Ljoba.jence@guest.arnes.si
M: +386 41 430 224
www.parzivalslovenia.eu

 

KONTAKT:
ZRS BISTRA Ptuj
Tanja Srečkovič
Tanja.sreckovic@bistra.si
T: +386 (0)2 748 02 64

 

Dnevne vstopnice za posamezne prireditve bodo na voljo pri:
TIC PTUJ, Slovenski trg 5, Ptuj, T: +386 (0)2 779 60 11
CENTER DESTINACIJE, Pot v Toplice 9, 2250 Ptuj, T: +386 (0)2 778 87 80

Nahajate se: Domov zakaj v SLO

logotip ministrstvo za gospodarstvo

Naložba v vašo prihodnost

Za ustrezno in pravilno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke / We use cookies to improve our website and your experience when using it. DETAILS: podrobnosti / privacy policy.

Sprejemam piškotke za to stran / I accept cookies from this site.