Turneja mobilnosti razkriva, kdo vozi bolje: moški ali ženske? - visitptuj.eu

Je res, da so ženske bolj previdne voznice od moških? In moški bolj odločni? Drži, da so mladi vozniki na cesti manj previdni od starejših? Ali se starejši vozniki res počasneje odzivajo? Nekaj konkretnih odgovorov na ta vprašanja smo dobili iz analize 281 voznikov in voznic, starih od 16 do 80 let, ki so se udeležili Turneje mobilnosti v 10 krajih po Sloveniji.

 

https://vozimse.si/moje-ceste/turneja-mobilnosti-razkriva-kdo-vozi-bolje-moski-ali-zenske?kategorija=vozniki

 

 

 

 

Voznice in voznike iz različnih regij smo povabili, da se preizkusijo na simulatorju vožnje DRAJV, vsako vožnjo pa je spremljal tudi izkušenj učitelj vožnje Sandi Štepec. Simulator se je ustavil v 10 mestih: v Celju, Kranju, Novi Gorici, Mariboru, Murski Soboti, Novem Mestu, Ljubljani, Postojni, Krškem in v Kopru.

Vsak voznik je izpolnil vprašalnik o samooceni voznih sposobnosti, saj je Turneja mobilnosti tudi raziskava vozniških navad in sposobnosti Slovencev. Poleg samoocene se ocenjujejo oziroma merijo pravilna drža volana, hitrost vožnje, varnostna razdalja, reakcijski čas, predvidevanje nevarnih situacij, uporaba mobilnega telefona in opazovanje prometa. O podatkih, predstavljenih v nadaljevanju, bomo z vrsto strokovnjakov z različnih področij spregovorili na posebnem dogodku 13. februarja 2020 v Triglav Labu.

Dva od treh voznikov ne bi več pridobila vozniškega izpita

65 % voznikov, ki so opravili preizkus na simulatorju varne vožnje DRAJV, s prikazano vožnjo vozniškega izpita ne bi opravilo. To je eno ključnih spoznanj Turneje mobilnosti, ki temelji na ocenah, ki sta jih vsakemu vozniku dodelila učitelj vožnje in računalnik.

Spletno mesto www.visitptuj.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih