Vinska zgodba Ptuja in Maribora - visitptuj.eu
Info o ogledu

Izvedba paketa

Skozi vse leto
(po predhodnem naročilu)

Povpraševanje

info@visitptuj.eu
(program se izvaja pri minimalni udeležbi 20 oseb in se naroča vsaj 3 dni pred prihodom skupine)

Trajanje programa

2 dni

Cena turističnega paketa

226,00 EUR z DDV/osebo

1. DAN – PTUJ

Vinska zgodba starega mesta ob Dravi

Obisk najstarejšega slovenskega mesta bomo pričeli s sprehodom čez mogočno strugo reke Drave, od koder se odpira razgled na srednjeveško veduto Ptuja. Voden ogled mesta bomo nadaljevali med ulicami starega mestnega jedra, ki preseneča s čudovitimi pročelji in ohranjenimi rimskimi spomeniki. Tlakovane ulice vas bodo popeljale do enega najveličastnejših gradov v Sloveniji, kjer domuje eden največjih in najbolj obiskanih slovenskih muzejev. Med drugim si boste lahko ogledali največjo zbirko zgodovinskih glasbil na Slovenskem. Posebno doživetje pa je prav gotovo tudi ogled etnografske zbirke tradicionalnih pustnih mask, kjer boste srečali tudi najbolj poznani etnografski lik in simbol mesta– ptujskega kurenta. Vinsko potovanje skozi čas bomo nadaljevali v butični vinoteki v starem mestnem jedru. Žlahtni kapljici se bo pridružil vonj po aromatični ptujski kavi, na katero so prav tja že nekoč radi zahajali najpremožnejši meščani. Čas kosila bomo izkoristili za uživanje v ptujskem gostoljubju in lokalnih kulinaričnih posebnostih, srčno pripravljenih po starih hišnih receptih s pridihom sodobnosti. Prefinjene okuse kulinarike boste lahko nadgradili z vrhunskimi vini, pridelanimi na vinorodnih obronkih mesta.

Za konec pa še posebno vinsko doživetje –  obisk najstarejše vinske kleti na Slovenskem. Poleg bogate zbirke arhivskih vin, Ptujska klet hrani tudi poseben vinski zaklad – Zlato trto iz leta 1917, ki velja za najstarejše slovensko vino. Ob izjemnih arhivskih letnikih je Ptujska klet danes poznana po prijetnih in sodobnih vinih, v katerih boste lahko uživali v vodeni degustaciji. Sledi nočitev v butični namestitvi v starem mestnem jedru.

Cena vključuje: lokalnega vodnika po Ptuju, vstopnino v Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, degustacija vina in ptujske kave,  trihodni meni Okusov Ptuja v lokalni gostilni, ogled Ptujske kleti in degustacijo, 1 nočitev v butični namestitvi v  starem mestnem jedru.

Cena ne vključuje: pijače pri kosilu, prevoza v drugo destinacijo, osebnih stroškov.

*doplačilo za nočitev v enoposteljni sobi 5 € se poravna v namestitvi

2. DAN – MARIBOR

Mesto najstarejše trte na svetu

Dan bomo začeli v štajerski prestolnici, univerzitetnem mestu Maribor, ki ponosno nosi tudi ime mesto najstarejše trte na svetu. Z vodnikom se bomo sprehodili bo srednjeveškem starem delu mesta, kjer najdemo ostanke obzidja, obrambne stolpe in nekaj zanimiv kulturno zgodovinskih spomenikov. Obiskali bomo tudi stolnico, cerkev sv. Janeza Krstnika in sinagogo na Židovskem trgu. Na Lentu se bomo malo dlje zadržali ob Stari trti, od leta 2004 vpisano v guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša žlahtna trta na svetu in podrobneje spoznali njeno zgodovino skozi predstavitev v Hiši Stare trte. Poskusili bomo vino potomk najstarejše trte na svetu, ki jih prideluje Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, na lokaciji Meranovo. V času kosila bomo poskusili tradicionalno štajersko kulinariko. Popoldne bomo uro ali dve preživeli v Mariborskem gradu, kjer domuje Pokrajinski muzej Maribor.  Na ogled so zanimive arheološke in etnološke zbirke; med predmeti pa si lahko ogledate figurico vepra iz 1.stol. pr. n. št., lekarniško tehtnico iz 2. pol. 19.stol., pečatnik mesta Maribor iz ok. l. 1300, lomilec mečev iz 17.stol., sedežno garnituro iz sredine 18. stol., portret Antona Martina Slomška, kapo Rudolfa Maistra, uniformo maršala Josipa Broza Tita in mnoge druge zanimive predmete, ki govorijo o zgodovini Štajerske. Potepanje bomo zaključili v Vodolah na vinski cesti, kjer se v bližini Sončnega raja nahaja vinska fontana. Spoznali bomo enega izmed vinogradnikov, katerih vina so na pokušini v fontani. Po 19. uri odhod v hotel, kjer nas bo čakala večerja. Nočitev v hotelu 4* v dvoposteljnih sobah.

Cena vključuje: lokalnega vodnika po mestu Maribor, vstopnino v sinagogo, degustacijo vina potomk najstarejše trte na svetu, vstopnino v Mariborski grad, štajersko tradicionalno kosilo, degustacija vin v viski fontani Vodole, 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v centru mesta.

Cena ne vključuje: pijače pri kosilu, prevoza v drugo destinacijo, osebnih stroškov, doplačila za nočitev v enoposteljni sobi

Spletno mesto www.visitptuj.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih